Moje zájmy, koníčky a jorkšírka Barunka

Podzimní vaření

17. září 2017 v 10:30 |  Vaření, smažení, pečení
Nastupující podzim je mimo jiné i časem, kdy dozrávají švestky a šípky a samozřejmě je i časem lovecké sezony. V legendárním českém filmu Slavnosti sněženek řešili myslivci dilema, jak upravit uloveného kance. Se šípkovou nebo se zelím?
Nevím, jestli by se na kančí kýtu hodila omáčka ze švestkových povidel, ale určitě je dobrá k uzenému masu.
Jednoduché varianty obou omáček nabízím nejenom pro ty, kdo mají ve svém okolí šikovného myslivce. Šípková omáčka se dá použít i k vepřovému masu, na kuřecí stehna nebo na králíka.

Švestková omáčka

200 ml povidel, 1 lžičku soli, 1 lžičku mleté skořice, 3 hřebíčky, 1 lžíce medu, 1 lžíce rumu, 1 lžíce vanilkového pudinku

Povidla zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme skořici spolu s hřebíčkem a vaříme 5 minut. Potom vmícháme med a rum. Pudink rozmícháme s vodou na kašičku, přilijeme k povidlům a za stálého míchání povaříme ještě cca 10 minut.
Hotovou omáčkou přelijeme uvařené uzené maso.


Šípková omáčka

100 g špeku, mrkev, petržel, celer, cibule, tymián, majoránka, badyán, 4 lžíce cukru krupice, rajský protlak, 200 g šípkové zavařeniny, vývar, 100 ml červeného vína, 200 ml pomerančové šťávy, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list, jalovec), lžička mleté skořice, citronová šťáva, strouhaný perník, sádlo


Na sádle orestujeme kořenovou zeleninu, špek a cibuli do zlatova. Přidáme bylinky a koření, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme rajčatový protlak, šípkovou zavařeninu a chviličku restujeme. Zalijeme vývarem, vínem, pomerančovou šťávou a přivedeme k varu.
Vložíme prošpikované maso, osolíme a dusíme doměkka. Hotové maso a koření vyjmeme, omáčku propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme. Zahustíme nastrouhaným perníkem a podle chuti přidáme skořici a citronovou šťávu.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 bezdikovotvoreni bezdikovotvoreni | 17. září 2017 v 20:46 | Reagovat

S chutí bych si ji dala ještě jsem jí nikdy nedělala ale hodně jsem o ní slyšela Měj se :-)

2 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 17. září 2017 v 21:45 | Reagovat

[1]: Stačí vyzkoušet :-)  :-P

3 Jarka Jarka | Web | 18. září 2017 v 9:50 | Reagovat

Manžel o takových těch kombinacích masa a sladkého ovoce nechce ani slyšet natož, aby ochutnal. Přijatelnější se proto zdá ta omáčka šípková, která by mu mohla trochu připomínat svíčkovou. Já bych ochutnala omáčky obě dvě. :-P

4 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. září 2017 v 14:48 | Reagovat

[3]: Podobnost se svíčkovou připomíná kořenová zelenina. Je fakt, že chlapi většinou neradi mění svoje chutě a většinou vyhrává tradice :-)  :-)  :-P

5 Eliss Eliss | Web | 18. září 2017 v 18:40 | Reagovat

Zajímavé recepty, ale tento typ omáček nemusím...

6 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. září 2017 v 19:31 | Reagovat

[5]: Každý má rád něco jiného, omáčky mají většinou rádi chlapi :-)  ;-)

7 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 18. září 2017 v 19:43 | Reagovat

Zajímavé, ale asi bych s tím doma neuspěla.

8 Růža Růža | E-mail | 19. září 2017 v 9:58 | Reagovat

Oba recepty jsou zajímavé, určitě bychom ochutnali. :-)

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 19. září 2017 v 18:10 | Reagovat

[7]: Každému chutná něco jiného a většinou se vaří domácí klasika, to celkem chápu :-)

[8]: Nejlepší je neznámý recept ochutnat přímo u odborníka, ne vždy se doma zadaří :-)  :-P

10 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 19. září 2017 v 22:20 | Reagovat

Šípkovou jsem nikdy nejedla, ale švestkovou mám ráda. Je to pro mne delikatesa a s uzeným fakt nemá chybu. Jen můj syn a manžel nasládlé omáčky nechtějí. Ale asi se naštvu a zkusím postupně obě a to hlavně kvůli tomu rumu. Ten jsem do omáčky dříve nedávala, nevěděla jsem to. S rumem to musí být ještě lepší. Moc děkuji za typ.

11 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 20. září 2017 v 16:59 | Reagovat

[10]: Varianta s rumem je pro dospěláky :-)  :-P

12 padesatka padesatka | E-mail | Web | 24. září 2017 v 19:51 | Reagovat

Báječnou šípkovou omáčku mají v Hájence v Kersku. Dobrá a hlavně bez práce... ;-)

13 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 25. září 2017 v 15:34 | Reagovat

[12]: Jó, tak takové mám nejraději :D  :-D

14 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 25. září 2017 v 20:03 | Reagovat

[12]: O_O  :-?Když jsem tam byla já, právě došla :-D Ovšem náplastí mě byla návštěva ateliéru Kuba kousíček od hospůdky. :-)
Švestkovou s uzeným mňam. :-D  :-D  :-D

15 padesatka padesatka | E-mail | Web | 25. září 2017 v 20:05 | Reagovat

[14]: Maruško,
tam jsme ještě nebyli, chystáme se příště. Druhorozený byl nastydlý a odmítal ještě nějak jít... ;-)

16 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 25. září 2017 v 21:13 | Reagovat

[14]: Docela jste mě naladily, bezva výlet s výbornou tečkou na závěr :-) Jen bych nerada dopadla jako Maruška O_O  :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama