Moje zájmy, koníčky a jorkšírka Barunka

Léčivé smrkové výhonky

25. května 2017 v 16:50 |  Vaření, smažení, pečení
Dostala jsem sirup z mladých smrkových výhonků. Přiznám se, že jsem vůbec nevěděla, že smrkové výhonky mají léčivé účinky. Rozpouštějí hleny, usnadňují vykašlávání, zmírňují revma, bolesti svalů a šlach a jsou bohatým zdrojem vitamínu C.

Smrkový sirup

4 hrsti smrkových výhonků (do 5 cm ) 150-200 g
1 l vody
1 kg cukru

Smrkové jehličí dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den přivedeme vodu do varu a vaříme 15 minut, voda by měla mírně klokotat. Scedíme do hrnce, přidáme cukr a vaříme než se cukr rozpustí. Potom za stálého míchání vaříme na slabém ohni tak dlouho, až vznikne hustý karamelový sirup. Horký sirup přelijeme přes síto do vymytých sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.


Smrková tinktura

Výhonky a 10 tablet acylpyrinu (ne šumivý) naložíme do čistého alkoholu (můžeme použít i Alpu nebo Lesanu) do skleněné uzavíratelné sklenice. Při pokojové teplotě necháme 10 dní louhovat. Sklenici každý den protřepeme a po určené době slijeme přes sítko a uchováváme v temnu.
Poměr 2 díly alkoholu, 1 díl výhonků
Tinkturu používáme k potírání bolestivých kloubů a šlach.





 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Helena B. Helena B. | Web | 25. května 2017 v 17:14 | Reagovat

Evi, také mám za oknem polotovar ze smrkových výhonků. Kdysi jsem vyráběla med. Teď by to měl být sirup. Zaujala mne ta tinktura.. :-) Možná, že ji také zkusím   vyrobit. ;-)

2 Růža Růža | E-mail | 25. května 2017 v 17:15 | Reagovat

To je náhoda, dnes o účincích smrkových výhonků mluvili na Rádiu region. Manžel si je natrhal a vařil si  nich čaj. :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 25. května 2017 v 17:40 | Reagovat

O sirupu jsem četla, o tinktuře ne, zatím jsem nic nedělala. Vždy mi bylo líto škubat ty výhonky. Ale recepty si opíšu. :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 25. května 2017 v 17:44 | Reagovat

... asi nemůže být Paralen nebo Ibalgin, těch mám dost... 8-)

5 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 25. května 2017 v 18:23 | Reagovat

[1]: Med se z výhonků také dělá poměrně často. Tinkturu jsem dělala podobnou, ale místo smrkových výhonků se tam dával hřebíček :-)

[2]: Čaj se také používá, dokonce někdo výhonky baští rovnou ze stromu :-P

[4]: Výhonků je tolik, že nějaká ta hrstička stromům neuškodí :-P Ibalgin ani Paralen neobsahují kyselinu acetylsalicylovou, tak nevím :-)

6 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 25. května 2017 v 18:29 | Reagovat

Když jsem se setkala na výletě s bloggerkami Helenkou a Dášou, tak Dáša výhonky sbírala. Letos jsem vůbec neměla čas, ale příští rok bych mohla vyzkoušet. Myslím, že sirup musí i krásně vonět. :-)

7 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 25. května 2017 v 18:53 | Reagovat

[6]: Na internetu jsem se dočetla, že je možné výhonky sbírat do konce května :-)

8 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 25. května 2017 v 21:10 | Reagovat

[7]: no já mám nyní úplně jiné starosti. Vyklízím byt po rodičích, třídím všechno možné, převážím autobusem i porcelán a sklo domů, vyhazuju, rozdávám, prodávám na aukru za hubičku. mezi tím stabilizuju náš byt po rekonstrukci, sekám zahradu a už mi z toho hrabe. Těším se, až iniciativu za byt po rodičích převezme stavební firma a nejstarší syn. pak bude konečně snad pokoj. Už se cítím unavená. Sice mi pohyb a starosti snížily váhu, ale.... :-D

9 beallara beallara | Web | 25. května 2017 v 21:11 | Reagovat

Tak já si sirup dělá už několik let, jen to vždy trhám v ilegalitě, schovaná  a přikrčená, že mě do zadku střelí nějaký myslivec.
Máme ten sirup moc rádi a já si s ním sladím ovesnou kaši :-P  :-P

10 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 25. května 2017 v 21:26 | Reagovat

[8]: Tak to ti teda vůbec nezávidím, to jsou fakt velké starosti a na nějaké sirupy není ani pomyšlení. Ani se nedivím, že jsi unavená, máš toho najednou nějak moc :-) Držím palce, ať všechno dobře dopadne a můžeš zase v klídku vydechnout (teda nemyslím navždy :-D  :D Měj se krásně :-)

11 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 25. května 2017 v 21:30 | Reagovat

[9]: Pro mne je to novinka, ale člověk se vlastně učí pořád. Já se schovávat nemusím, smrky máme na zahradě :-D  :D

12 Jarka Jarka | Web | 26. května 2017 v 9:07 | Reagovat

Zrovna jsem se před pár dny dívala jaké mají smrky krásné zeleňoučké výhonky a myslela na to, že ti, kdo je sbírají na med a sirup, mají teď žně. :-) Tak ať ti sirup chutná a zdravíčko slouží. ;-)

13 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 26. května 2017 v 9:21 | Reagovat

[12]: Ani jsem nevěděla, že se to dá takto využít :-)

14 Ema Ema | E-mail | Web | 26. května 2017 v 17:46 | Reagovat

Už několik let touto dobou dělám "med" ze smrkových výhonků. Je výýýborný! :-P
Dělám ještě "med" z květů černého bez. I ten nám mooooc chutná! :-P  :-)
Příjemný víkend.:-)

15 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 26. května 2017 v 18:45 | Reagovat

Tohle jsem vůbec netušila, je to moc zajímavé :-)

16 Janinka Janinka | E-mail | Web | 26. května 2017 v 18:55 | Reagovat

Zrovna dnes jsem klukům ukazovala smrkové výhonky a říkala jim, že se z nich dělá med. Tak prý že hned musíme taky :-D.

17 Zdenka Zdenka | Web | 26. května 2017 v 20:41 | Reagovat

Já jsem loni dělala poprvé sirup, jen sem prosypávala výhonky cukrem ;-)  :-) Med jsem letos už dělala pampeliškový a poprvé ho mám hustý :-), no a bezový si taky udělám ;-)  :-)

18 Eliss Eliss | Web | 27. května 2017 v 21:10 | Reagovat

Už jsem o tom někde četla, a rozhodně někdy vyzkouším :-)

19 Janka Janka | 28. května 2017 v 22:21 | Reagovat

Já se letos chystám na med, ale nikde nemůžu najít kloudný recept. :-)

20 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 30. května 2017 v 15:11 | Reagovat

[14]: Z černého bezu znám jenom sirup nebo likér, ten je také hodně dobrý :-)

[15]: Pro mne to byla také novinka :-P

[16]: Kluci vědí, co je dobré :-P

21 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 30. května 2017 v 15:14 | Reagovat

[17]: Ten způsob s prosypáním jsem také na internetu viděla :-)

[18]: Výhonky by měly být natrhané do konce května, to jsem se dozvěděla na internetu :-)

[19]: Na internetu určitě najdeš :-)

22 Ema Ema | E-mail | Web | 30. května 2017 v 23:06 | Reagovat

[20]: Bezový sirup dělám také a likér dělám na podzim z bezinek (z bobulek).:-)

23 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 31. května 2017 v 16:00 | Reagovat

[22]: Emi, likér z bezinek dělávala moje tchyně, přidávala tam kafíčko a bylo to opravdu hodně dobré :-)  :-P

24 Ema Ema | 1. června 2017 v 23:13 | Reagovat

[23]: Také přidávám kafíčko. A fakt je mooooc dobrý! :-P  :-P  :-)

25 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 4. června 2017 v 15:31 | Reagovat

[24]: :D  :-P

26 M. M. | Web | 7. června 2017 v 17:40 | Reagovat

To taky máme doma! :D Fakt jsem nevěřila, že ze SMRKU jde dělat sirup :D :D A dokonce i chutná jako smrk :D

27 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 7. června 2017 v 20:52 | Reagovat

[26]: Já se o tom dozvěděla teprve letos, že existuje sirup nebo med ze smrku pro mě byla novinka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama