Moje zájmy, koníčky a jorkšírka Barunka

Což takhle dát si květák

11. října 2016 v 16:38 |  Vaření, smažení, pečení
Podzim je mimo jiné i časem dostupnosti květáků, a tak jsem dva recepty, které jsou v naší rodině dost oblíbené, připravila i pro vás.

Květákové placičky

1 menší květák, sůl, muškátový květ, 2 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, olej na smažení

Květák omyjeme a syrový na struhadle nastrouháme (větší otvory). Přidáme sůl, trochu muškátového květu, mouku a žloutky. Promícháme a nakonec do směsi lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Lžící tvarujeme placičky a na rozpáleném oleji z obou stran osmažíme do zlatova.

Zapečený květák s uzeným masem

Rozpis je pro 2 osoby

1/2 menšího povařeného květáku, 30 dkg vařeného uzeného masa (může být anglická slanina), 5 větších ve slupce uvařených brambor, 2 vejce, máslo, sůl, pepř

Zapékací misku vymažeme máslem a poklademe na plátky nakrájenými bramborami, osolíme a opepříme. Přidáme nadrobno nasekaný květák, vrstvu uzeného masa a opět zasypeme květákem a posolíme a opepříme. Poslední vrstvu tvoří brambory, na které dáme kousky másla a vložíme do rozpálené trouby. Necháme zapéct 15 minut, zalijeme rozkvedlanými vejci a pečeme do zezlátnutí brambor.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 11. října 2016 v 16:41 | Reagovat

Velmi mě zaujal ten druhý recept

2 Magicmax Magicmax | Web | 11. října 2016 v 16:49 | Reagovat

Tak pěkně útulný blog. Chytrý přístup s tou sezonou květáků. Od teď si budu pamatovat že na podzim jsou květáky.
Květákové placičky sem jednou už měl a nebyly špatné. Mnohem víc mně ale jako Eliss zaujal ten druhý recept.

3 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 11. října 2016 v 16:54 | Reagovat

Květákové placičky děláme, ale druhý recept neznám. Je zajímavý, stál by za vyzkoušení.

4 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 11. října 2016 v 16:57 | Reagovat

[1]: To byla taková z nouze ctnost. Půlka květáku, trochu uzeného a co s tím, když můj muž květákový mozeček nemusí, vlastně přímo nejí :-P  :-)

[2]: Fakt je to dobré :-D

5 Libby Libby | E-mail | Web | 11. října 2016 v 17:30 | Reagovat

Placičky znám a s uzeným to musí být dobrota, když jsem na to maso :-D  ;-)

6 daniela daniela | E-mail | Web | 11. října 2016 v 17:38 | Reagovat

Mňam, mňam, druhý recept poznám, ale prvý veru nie, vyskúšam :-)

7 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 11. října 2016 v 17:48 | Reagovat

[3]: S květákem na mozeček se u nás nechytám, tak jsem zkusila s uzeným, a to se uchytilo :-)

[5]: Já maso také můžu :D  :D  :D

[6]: Placičky dělám ze syrového květáku protože nejsou po usmažení na kaši :-)

8 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 11. října 2016 v 18:57 | Reagovat

Rád bych si dal nějakou květákovou mňamku, ale když já vždycky, když milostivá přinese domů karfiól, ho sním syrový...

9 Magicmax Magicmax | Web | 11. října 2016 v 19:20 | Reagovat

[4]: Já mám bezlepkovou dietu a babička měla jenom bezlepkovou mouku na chleba ale i když skoro neměla ingredience a uvařilo to jak se říká z nouze ctnost tak upekla buchu, která mi chutnala nejvíc ze všech nejen jejich ale i těch mamčiných. Dodnes na tu buchtu vzpomínám, lechkká, s kapsamy vzduchu a chutná s naprosto originální chutí. Já na to rád vzpomínám. Škoda že nám nestihla dát recept. Ale ona to stejně dělala odruky takže recept by byl k ničemu. Dodnes když jedeme okolo Vsetína tak přemýšlím od kud jsme koupili tu chlebovou mouku. Na Vsetíně jen jedna zdravá výživa a já nevím kde ale jednou jí najdu a možná... (protože sem jí tu buchtu viděl dělat) se i rozdělím.
Já jen že i z nouze ctnost doáže vytvořit hotová skvostná díla.

10 Miloš Miloš | Web | 11. října 2016 v 19:30 | Reagovat

Květák moc nemiluju, smažený vůbec, kupodivu radši jím syrový.
Zapečený neznám.

11 beallara beallara | Web | 11. října 2016 v 19:32 | Reagovat

Já květák miluju ve všech formách...ten poslední recept si zaměním uzené maso za uzený tempeh a bude to delikatesa :-P  :-P  :-P

12 Jarka Jarka | Web | 11. října 2016 v 19:38 | Reagovat

Květákové placičky dělám z předvařeného květáku a vždycky si s ním "ovoním" celý byt, tvá varianta bude příjemnější a určitě ji vyzkouším. Bezva se mi zdá i druhý recept, takže kupuji květák a jdu do toho! ;-)  :-P

13 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 11. října 2016 v 20:05 | Reagovat

[8]: On je fakt výborný i syrový :-)

[9]: Bezlepkovou dietu má můj muž. Škoda, že ten recept po babičce nemáš, určitě by si konečně pochutnal. Koupené nebo i doma upečené chleby z bezlepkových směsí nejsou teda nic moc :-(

[10]: Vyzkoušej, třeba ti bude chutnat :-)

14 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 11. října 2016 v 20:09 | Reagovat

[11]: Tempech neznám, tak asi proto dávám uzené maso :D Simčo, zkus to, třeba ti to bude chutnat :-)  :-)  :-)

[12]: Pravda, ten syrový tolik "nevoní" :D  :-P

15 helena-b helena-b | Web | 12. října 2016 v 15:58 | Reagovat

Zajímavé recepty. Placičky znám, květák s uzeným ne. :-) Třeba vyzkoušet. Doma upřednostňujeme klasiku - květák v trojobalu. Ale jsem schopná ho ujídat vařený a stejně tak i brokolici... :-)

16 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 12. října 2016 v 17:36 | Reagovat

Malý zlepšovák, na placičky květák šoupnu do sekáčku. Udělá za mě kus práce :-)

17 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. října 2016 v 17:52 | Reagovat

Květák je moje nejoblíbenější zelenina! Placičky dělávám a zapečený zkusím! Děkuji! :-)

18 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 12. října 2016 v 17:55 | Reagovat

[15]: Obalovaná brokolice je výborná, tu mám ráda také :-)

[16]: Já jsem dost líná některé domácí pomocníky rozebírat a umývat, a tak když to není až tak nutné, vystačím s nožem :-D

19 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 12. října 2016 v 18:29 | Reagovat

[17]: To je takový recept z nouze, kousek toho, zbytek toho a ono to bylo fakt dobré :-)  :-P

20 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. října 2016 v 18:40 | Reagovat

Květák zbožňuju, jen ti mí chlapi se můžou pominout, když ho ucítí, to by nejraději utekli z domu :D.

21 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 12. října 2016 v 19:56 | Reagovat

[20]: U nás nejde u chlapů na odbyt květák na mozeček, to najednou nemají hlad :-D  :D

22 děda tik tak děda tik tak | Web | 13. října 2016 v 15:55 | Reagovat

Není špatný, ale radši špenát. :-D

23 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 13. října 2016 v 16:13 | Reagovat

[22]: Já to chápu, chlap chce mít vždycky svaly jak Pepek námořník :-D  :-D  :-D

24 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 13. října 2016 v 16:36 | Reagovat

Placičky i zapečený květák jsem začala dělat, když se mi květák kupovaný v Kauflandu rozvařoval a nešel obalovat na smažení. Zjistila jsem, že než obalovat květák jsou placičky jednodušší a mohu používat různé koření. :D A tak už jsem smažený květák nedělala hodně dlouho. Ale mám ho ráda. Musí to však být ten žlutý a ne bílý narvaný dusičnanama. Ten už ani nemá květákovou chuť. :-)

25 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 13. října 2016 v 19:55 | Reagovat

[24]: Právě teď je sezona, tak se dá koupit dobrý květák. Máš pravdu, ty vyhoněné dusičnanama tu správnou chuť nemají ;-)  :-P

26 Bev Bev | E-mail | Web | 14. října 2016 v 10:02 | Reagovat

Zapečený květák mě velmi zaujal, jestli ono to nebude tím uzeným. :D  ;-) Ale květák mám ráda celkově, jen ho většinou dělám obalovaný, to je jediný způsob jak ho manžel i táta jsou ještě docela ochotní jíst. :-?

27 Ježurka Ježurka | Web | 14. října 2016 v 16:13 | Reagovat

Bravo, květák mám taky moc ráda a ty květákové placičky (mám hodně podobný recept) jsem dělala včera a moc nám chutnají. A s tím uzeným? No nejlepší to bude vyzkoušet a uvidí se. :-)

28 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 15. října 2016 v 17:08 | Reagovat

[26]: Myslím, že u mužské části bude to uzené hrát hlavní roli :-D  :D

[27]: Ježurko, vyzkoušej, je to zase něco jiného :-)  :-P

29 mysteriouswolf mysteriouswolf | Web | 17. října 2016 v 15:10 | Reagovat

Ten zapečený květák dělávám, placičky vyzkouším, naštěstí i "pán tvorstva" má květák rád :D

30 Lotty Lytton Lotty Lytton | Web | 17. října 2016 v 15:10 | Reagovat

Miluju květák

31 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 17. října 2016 v 18:01 | Reagovat

[29]: Ty placičky máme rádi ze syrového květáku, nejsou tak "rozpatlané" :-P

[30]: Ten můžu i syrový. Syrový ho žere i naše jorkšírka Barunka :-D

32 Joina Joina | Web | 21. října 2016 v 9:31 | Reagovat

Jooo, ten mi nejvíce chutná. Ale posledních pár let se u nás na zahradě květáku nedaží...
Na ty placičky bych tedy chuť měla, my často děláme květákové řízky.

33 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 21. října 2016 v 17:40 | Reagovat

[32]: Květák kupuju, nepěstuju :-)  :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama