Moje zájmy, koníčky a jorkšírka Barunka

Moruše, co to vlastně je?

5. srpna 2016 v 16:18 |  Vaření, smažení, pečení
Morušovník je strom, původně pocházející z Asie. Na Moravě, v kraji vinohradů, se moruše pěstují už po staletí. Jsou to mohutné stromy, jejichž velmi sladké, tmavě fialové až černé plody dozrávají průběžně během dvou měsíců. Plody se setřásají na plachty nebo fólie podobně jako olivy. Starý strom dokážen dát obrovskou úrodu, 50 - 90 kg ovoce.

Minulý víkend mi syn moruše přivezl a nastala otázka, co s ní? Bylo to pro mě naprosto neznámé ovoce, chuťově slaďoučké a velmi dobré. Jako už mnohokrát poradil internet. Vybrala jsem recept na džem, část jsem použila na koláč.

Morušový džem

1 kg moruší
400 g cukru
šťáva z 1-2 citronů
Gelfix 2:1

Omyté moruše rozmačkáme a při mírné teplotě rozvaříme. Přidáme cukr, citronovou šťávu a povaříme cca 5 minut. Gelfix rozmícháme se dvěma lžícemi cukru, přidáme do směsi a ještě chvíli povaříme. Hotovou směs jsem rozmixovala tyčovým mixerem, ale to nutné není. Naplníme skleničky, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
Džem je dobrý a na úžasné lívance se zakysanou smetanou neměl chybu.

Jogurtové lívance

1 velký hustý bílý jogurt
polohrubá mouka (jogurtový kelímek)
3 vejce
3 lžíce mléka
2 lžíce cukru
1 prášek do pečiva


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Růža Růža | E-mail | Web | 5. srpna 2016 v 16:22 | Reagovat

Evi, moruše neznám, ale lívanečky s morušovým džemem bych ochutnala. :-)

2 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 5. srpna 2016 v 16:26 | Reagovat

[1]: Také to pro mě byla novinka, fakt jsem nevěděla, co s tím, ale celkem se zadařilo :-)

3 daniela daniela | E-mail | Web | 5. srpna 2016 v 19:17 | Reagovat

Ani ja veru nepoznám, ale v poslednom čase o nich čítam na nete dosť často. Zdá sa, že staré sa stáva novým :-)))
Podobný receptík mám aj ja na lievančeky :-)
Pááá

4 beallara beallara | Web | 5. srpna 2016 v 19:34 | Reagovat

Evičko, ještěže Tě mám...když jsem byla malý prcík, chodili jsme k sousedům na moruše, měli dva vzrostlé, velké stromy a moruše nám moooc chutnaly.
No a od té doby už jsem neokoštovala.... ;-)

5 Jarka Jarka | Web | 5. srpna 2016 v 19:35 | Reagovat

A to já strom moruši znám, býval před naší školou a uzrávaly na něm slaďoučké plody. Mluvím v minulém čase, protože už tam moruše pár let není. Ale objevila jsem další dvě a představ si, že mají plody bílé, ovšem neméně sladké. :-D

6 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 5. srpna 2016 v 20:13 | Reagovat

[3]: Tzhle dobré lívanečky dělám teď docela často, jsou opravdu rychlé a moc dobré :-P

[4]: Já je neznala ani jako malá holka, tak jsem na to koukala fakt jak puk

[5]: Na internetu jsem se dočetla, že plody mohou být černé,červené i bílé O_O O_O O_O O_O

7 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 5. srpna 2016 v 22:00 | Reagovat

Moruše by se mi na zahrádce líbila ;-)  :-)

8 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 6. srpna 2016 v 14:57 | Reagovat

Babička z tátovy strany měla na dvoře morušovník s bílými plody, byla to mňamka. U nás na dědině, přímo na hřišti, za torzem fotbalové branky rostla taky moruše, ale tmavá. Na tenhle strom se dalo vylézt a to jsem jako děcko milovala. Usadit se na větvi a mlsat zralé moruše :-D

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 6. srpna 2016 v 15:12 | Reagovat

[7]: Strom je to prý celkem obrovský, já dostala pouze plody, tak ani nevím, jak vypadá ;-)  :-)

[8]: Umím si to představit, teď už samozřejmě ne, protože bych na ten strom těžko lezla :-D To mlsání by mi šlo i pod stromem :-D  :-D  :-D

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 6. srpna 2016 v 15:17 | Reagovat

Moruše jsou vynikající. Mám je moc ráda a jsou moc dobré. Já je jedla jen tak, přímo ze stromu. Mají moc vitamínů. :-)

11 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 6. srpna 2016 v 16:01 | Reagovat

[10]: Mě také hodně chutnají, mají slaďoučkou chuť, ale fakt jsem je vůbec neznala :-)

12 Intuice Intuice | E-mail | Web | 6. srpna 2016 v 16:06 | Reagovat

[11]: Já od dětství, jeli jsme na výlet "někam" s tatínkem a jedli. My jsme vůbec jedli kde co, myslím, že v přírodě volně bych hlady od jara do podzimu neumřela. :-)

13 klavesnicetuka klavesnicetuka | Web | 6. srpna 2016 v 18:00 | Reagovat

zajímavé:-)
to já teprve nedávno zjistila, že mám na zahradě bez a švestku:-)
z bezu uděláme likér ale příště si z květů udělám bezovou šťávu:-)

14 ┼Lady de Vampire Victoria┼ ┼Lady de Vampire Victoria┼ | Web | 6. srpna 2016 v 18:21 | Reagovat

Nádhera. Děláš mi chutě.

15 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 6. srpna 2016 v 18:30 | Reagovat

[13]: A co z té švestky, slivovici? :-D Letos jsem také dělala bezinkovou šťávu a je to fakt hodně dobré :-P

16 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 6. srpna 2016 v 18:31 | Reagovat

[14]: Nabídni si, jsou dobré, jsou sladké, jsou jako med :-D  :-D  :-D

17 signoraa signoraa | Web | 6. srpna 2016 v 22:46 | Reagovat

Babička mívala moruši na zahradě a také z ní vařívala džem. Vzpomínky mě vrátily do dětství. :-D
Jogurtové lívance vyzkouším, příští týden budu zase s největší pravděpodobností "hlídací". Holky mají rády sladká jídla.

18 Zdenka Zdenka | E-mail | 7. srpna 2016 v 11:02 | Reagovat

[7]:No velký strom, už se mi sem nevejde :-D  :-D

19 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 7. srpna 2016 v 15:48 | Reagovat

[17]: Myslím, že lívance budou chutnat, recept jsem našla na internetu a teď v létě je dělám docela často. Je to hned hotové, a to je také důvod proč vyzkoušet :-D

20 Sugr Sugr | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 19:37 | Reagovat

Evi taky neznám, ale vypadá to zajímavě. :-)

21 ruzena ruzena | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 20:55 | Reagovat

Moruše sice taky neznám ale ty pochoutky co jsi z nich dělala bych si dala bez váhání! :-)  :-)

22 helena-b helena-b | Web | 8. srpna 2016 v 22:37 | Reagovat

Já jsem se s morušemi setkala jako dítě. Ve městě na Hané, kde jsem bydlela, bylo hodně morušovníků. Nádherně jsme se vždycky ušpinili a ono to vůbec nepouštělo. Také si pamatuji, že jsme měli doma v krabicích housenky bource morušového, které jsme krmili listy morušovníku. Housenky se zakuklily a ty kukly pak asi sestra odevzdávala ve škole. Musím se jí na to přeptat, už je to hódně dávno. :-)

23 ┼Lady de Vampire Victoria┼ ┼Lady de Vampire Victoria┼ | Web | 9. srpna 2016 v 13:29 | Reagovat

[16]: Dala bych si no

24 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 9. srpna 2016 v 19:15 | Reagovat

[20]: Docela mě překvapilo, že je opravdu dost lidí, kteří toto ovoce neznají. Myslela jsem, že to je spíš moje neznalost :-)

[21]: Zrovna dneska ty lívance byly :-D

[22]: Ty stromy se opravdu více najdou na Moravě než v Čechách ;-)

[23]: Vyzkoušej lívance, může být dobrý džem a také je to mňamka :-D

25 MarijaKes MarijaKes | Web | 10. srpna 2016 v 9:15 | Reagovat

Tak toto ovoce neznám. Jestli roste strom na Moravě, asi bych ho považovala za nejedlý, jedovatý. Schválně, jestli ho někde potkám, když už o něm vím. :-D

26 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 10. srpna 2016 v 15:21 | Reagovat

[25]: Já ho na vlastní oko také neviděla. U nás v okolí určitě neroste, možná ho mají někde na zahradě, nevím :-)

27 Maruš - Fukčarinka Maruš - Fukčarinka | Web | 11. srpna 2016 v 22:42 | Reagovat

Potvrzuji u nás na jižní Moravě bylo plno moruší. :-)Natrhat je byla piplačka, ale jen tak do pusiny to šlo. Trička a ruce brrr, ty byly řádně ušmudlané a pusiny taky. :-)

28 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 12. srpna 2016 v 19:47 | Reagovat

[27]: Prý se také používaly jako barvivo např. do vína. Ale dobrota to opravdu je :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama