Moje zájmy, koníčky a jorkšírka Barunka

Nedělní oběd

15. dubna 2016 v 20:37 |  Vaření, smažení, pečení
Od mých bývalých kolegyň z práce jsem získala celou řadu receptů. Některé jsme vyzkoušeli třeba jenom jednou, některé se u nás zabydlely. Mezi naše oblíbené patří třeba recept na králíka v hořčici a moučník zvaný hraběnčiny řezy. Oba recepty nejsou nijak složité, a i proto patří mezi ty vyvolené.

Králík v hořčici

králičí stehna a hřbet, máslo, plnotučná hořčice, cibule, sůl, pepř

Králičí maso osolíme, opepříme a ze všech stran potřeme plnotučnou hořčicí (nešetříme). Maso vložíme do pekáčku, přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtky. 20 dkg másla rozpustíme a maso v pekáčku zalijeme. Necháme v chladu do druhého dne a potom v troubě pečeme do změknutí. Maso je po upečení krásně šťavnaté a křehké. Jako přílohu podáváme bramborový knedlík, můžete přidat i špenát.

Po nedělním obědě se ke kávičce určitě hodí dobrý moučník

Hraběnčiny řezy

40 dkg hladké mouky, 3 vejce, 1 Hera, 1/2 prášku do pečiva, 150 dkg krupicového cukru, skořice, 8 jablek, ořechy

Ze žloutků, Hery, cukru, mouky a prášku do pečiva vypracujeme těsto. Asi 1/3 těsta dáme do mrazáku. Zbylé těsto rozválíme na placku, posypeme nastrouhanými jablky, skořicí a trochou cukru. Přidáme z bílků ušlehaný sníh. Na takto připravené řezy nastrouháme zbytek těsta z mrazáku a pečeme v předehřátě troubě do zlatova.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 15. dubna 2016 v 20:57 | Reagovat

Hraběnčin řez znám, ten je moc dobrý :-) A králíka.... toho zase moc nemusím.

2 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 15. dubna 2016 v 21:05 | Reagovat

[1]: Měla jsem babičku, která by králíka nepozřela ani za nic :-) My králíka máme rádi, občas koupíme na venkově domácího, a ten nemá chybu. Dík za návštěvu :-)

3 Růža Růža | E-mail | Web | 15. dubna 2016 v 22:36 | Reagovat

Králíka také občas dělám, buď pečeného nebo na smetaně. :-)

4 Jarka Jarka | Web | 16. dubna 2016 v 8:31 | Reagovat

Hraběnčiny řezy znám, dělám a chutnají nám. Ovšem toho králíka máme jen výjimečně, když na něj narazíme v obchodě, nebo sem tam od někoho známého. Tuto úpravu si musím zapamatovat a až se naskytne ta vzácná příležitost, vyzkouším! :-P

5 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 16. dubna 2016 v 10:44 | Reagovat

[3]: Králík je dobrý snad na všechny způsoby. Moje mamča děala i řízky, mňam :-D

[4]: Doufám, že bude chutnat :-D

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. dubna 2016 v 16:57 | Reagovat

Hraběnčiny řezy jsem dělávala ráda, dokud jsme měli zahrádku s jabloněmi. Králíka nemusím, nedělám ho, ale jistě lidem chutná. :-)

7 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 16. dubna 2016 v 19:22 | Reagovat

Oba recepty znám ;-)  :-) Ale králíka už jsem neměla, ani nepamatuju ;-) Minulý týden mi kousek nechal přítel ze svého, tak se na něj těším ;-)  :-)

8 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 17. dubna 2016 v 15:06 | Reagovat

[6]: Mít vlastní jablíčkka je výhoda, dneska už jsou docela drahá ;-)

[7]: Také ho nedělám nijak často, ale když se zadaří, je to dobrůtka :-)

9 Jana Jana | Web | 17. dubna 2016 v 18:40 | Reagovat

Králíka mám moc ráda, ale na tenhle způsob jsem ho ještě nedělala. Hodně často dělám svíčkovou z králíka. A hraběnčiny řezy jsou taky mňamka. :-) Tak dobrou chuť. ;-)

10 Beallara Beallara | Web | 17. dubna 2016 v 19:03 | Reagovat

Já také nejsem králíčková, byť je to velice kvalitní a zdravé maso :-(  :-( , ovšem co týče pečení, tak tam nevidím doprava ani doleva, jen na to bohužel nemám postavu danou od boha, tak si musím trhat od huby :D  :D  :D  :D

11 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. dubna 2016 v 9:31 | Reagovat

[9]: Svíčková je také moc dobrá, ta bude asi příště :-D

[10]: Myslím, že si klidně nějakou tu sladkou dobrůtku můžeš dopřát :-) Ono si tělíčko samo řekne, co zrovna potřebuje :-P

12 beallara beallara | Web | 18. dubna 2016 v 10:30 | Reagovat

[11]: Ono by si tělíčko říkalo a já jsem měla 110kg, zhubla jsem 35kg a přesně vím, že jak si tělíčko začne říkat, nevejdu se zase mezi dveře, já musím být disciplinovaná, bohužel :-!

13 Janinka Janinka | E-mail | Web | 18. dubna 2016 v 15:57 | Reagovat

Hraběnčiny řezy znám, ale maminka je dělá z másla a to je teprve něco! :-)

14 Ježurka Ježurka | Web | 18. dubna 2016 v 16:25 | Reagovat

Začnu od konce. Recept na hraběnčiny řezy mám, párkrát jsem je dělala, vidíš, mohla bych si to někdy zopakovat. A králíka? Škoda, králíka jsem mívala moc ráda, ale už jsem ho nejedla, ani nepamatuji. V obchodě se mi ti králíci vůbec nelíbí, nějak jim nevěřím a domácího nemám od koho koupit. Škoda, já vím. :-)

15 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 18. dubna 2016 v 16:38 | Reagovat

Králíka jsem jedla naposledy před 15 lety. To králíky choval ještě brácha, ale pak už ne. A ani si nevzpomínám, že bych ho někdy viděla na pultě nějaké masny. králičí maso je zvláštní a mě chutnalo. stařenka na hodech dělala z králíků řízky a to bylo něco. Hraběnčiny řezy znám a mám je moc ráda.

16 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. dubna 2016 v 17:12 | Reagovat

[12]: Tak to klobouk dolů, to jseš fakt dobrá. Pevná vůle ti určitě nechybí :-) Já mám na sladké chuť až teď coby důchodka (což nechápu) ale s váhou problémy nemám, teda zatím :D  :D  :D

17 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. dubna 2016 v 17:15 | Reagovat

[13]: Máslo je prostě máslo :D

[14]: Ježurko, v obchodě králíka také nekupuji, ale když se naskytne možnost domácího králíčka, tak to je bašta :-)

[15]: Občas mají v supermarketech, ale domácí, to je jiná. Řízky dělávala moje mamča, fakt dobrota :-)  :-)

18 Sugr Sugr | E-mail | Web | 18. dubna 2016 v 21:00 | Reagovat

Mňam! :-)

19 Radka Radka | Web | 18. dubna 2016 v 21:15 | Reagovat

Hraběnčinyny řezy miluju! Akorát jsou na mě trošku komplikovanější v přípravě, a tak je nedělám moc často..

20 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. dubna 2016 v 21:23 | Reagovat

[18]: :-D

[19]: Také u nás moc často nejsou :-P

21 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 18. dubna 2016 v 23:59 | Reagovat

Králíka jsem minule vysušila. Ale hraběnčiny řezy si troufnu říct, že umím a mám na ně chuť. Budou v neděli :D  :D  :D

22 Špekatý tarzan Špekatý tarzan | Web | 19. dubna 2016 v 11:51 | Reagovat

Králíka by Hagrid nikdy nejedl, dá si raději dobré dušené lidské hlavinky :-D

23 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 19. dubna 2016 v 16:22 | Reagovat

[21]: Ne vždycky se dílko podaří, příště to bude lepší :-D  :-D  :-D

[22]: To zase nemusím já :-D  :-D  :-D

24 Hanka Hanka | E-mail | Web | 19. dubna 2016 v 21:55 | Reagovat

Králíka už jsem neměla několik roků, dřív nám tchyně dávala tak tři týdně, pak jsme je nemohli nějaký čas ani vidět, ale teď bych si zase králíka dala.
Tvůj recept se mi náramně zamlouvá, Evi, musela to být lahůdka.
Hraběnčiny řezy znám, mám je v plánu, ale nějak mi to nevychází. ;-)  :-D

25 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 20. dubna 2016 v 18:33 | Reagovat

[24]: Připomněla jsi mi film Slunce, seno.... , zase králíka, fuj, se pobleju :-D Pravda, třikrát týdně to už je moc, já beru tak třikrát do roka, a to je potom mňam :-D  :-D

26 Hanka Hanka | E-mail | Web | 20. dubna 2016 v 18:43 | Reagovat

[25]: Přesně tak to je, Evi, kuře se mi nepřejí, ale králík ano. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama