Moje zájmy, koníčky a jorkšírka Barunka

Máte rádi mleté maso?

14. ledna 2016 v 21:05 |  Vaření, smažení, pečení
U nás doma máme mleté maso rádi. Karbanátky a sekaná, to jsou tradiční a nejvíce známá jídla. Chci vám nabídnout recept na musaku a holandský řízek. Nemyslím si, že jsou to nějak objevné recepty, ale třeba si je tímto připomenete a obohatíte jídelníček.

Holandský řízek

60 dkg mletého vepřového masa, 15-20 dkg tvrdého sýra, sůl, pepř, mléko, hl. mouka, vejce, strouhanka

Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a lehce promícháme. Zalijeme 0,5 dcl mléka, přikryjeme a necháme v chladu do druhého dne. Z uleželé hmoty tvarujeme řízečky, které obalujeme v trojobalu a smažíme v oleji do zlatova.

Musaka

60 dkg mletého masa (mix), 2 cibule, 75 dkg brambor vařených ve slupce, 6 rajčat, lžička mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, šálek mléka, 2 vejce, sůl, pepř, olej, petrželka

Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme maso a vše okořeníme, osolíme a opečeme. Dno pekáčku poklademe plátky brambor, další vrstvu tvoří maso a pokrájená rajčata.Střídáme vrstvy. Poslední vrstvu opět tvoří brambory. Musaku pečeme cca hodinu. Nakonec zasypeme petrželkou, zalijeme osolenými vejci s mlékem a hladkou moukou a ještě necháme zapéct.

Přeju dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes MarijaKes | Web | 14. ledna 2016 v 21:36 | Reagovat

Mleté maso mám ráda. Nejčastěji však dělám sekanou. Holandský řízek si pamatuju z doby, kdy jsme na maso stály fronty a k trochu lepšímu masu jsme museli vzít i bůček. A z tohoto mletého bůčku spolu se strouhaným sýrem jsme dělali "holandské" řízky.
Musaka vypadá zajímavě, tento recept neznám.
Vždy, když plánujeme nějaký výlet, kdy budu mít na vaření málo času, upeču večer před tím sekanou ve formě na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem. Nemusím to hlídat, výpek zůstane u masa a je to pak jako když najde. :-)

2 Jirka Jirka | E-mail | Web | 15. ledna 2016 v 9:49 | Reagovat

Přiznám se, že si mleté maso leckdy dávám. Karbanátky, holandský řízek... Měl jsem v minulosti mladou spolupracovnici, která mleté maso nekupovala, protože nevěděla co do něj dávají. Ono je někdy lepší to nevědět...

3 samaraanvil samaraanvil | Web | 15. ledna 2016 v 10:55 | Reagovat

Já mám mleté rád, ale musí být kvalitní.

4 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 15. ledna 2016 v 16:07 | Reagovat

[1]: Moje mamča dělala "holanďana" jenom z bůčku. Jo, sekanou tu také můžu :-D

[2]: Přece nemusíme vědět všechno :-D V naší rodině si kuchařky mlely maso doma, jen já už jsem pohodlná a kupuju hotové.

[3]: Na kvalitě záleží docela dost. Lepší je si maso umlýt doma, ale na to už jsem příliš líná :-D  :-D

5 Iris Iris | E-mail | Web | 16. ledna 2016 v 9:53 | Reagovat

Máme a já obzvlášť holandký řízek, i když sekanou taky nepohrdnu :-)

6 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 16. ledna 2016 v 17:50 | Reagovat

[5]: Jsme na tom stejně. Asi budeme mít brzo "holanďana" :-D  :-D

7 Natty Natty | Web | 17. ledna 2016 v 7:37 | Reagovat

Evi, na otázku bych odpověděla NE. Ale pokud si umelu svoje, převážně rybí, tak to všichni milujeme. Mleté nekupuji, i kdybych viděla, že ho přede mnou melou. ;-)Jsem "domácí" typ a tak si všechno nejraději dělám svoje. ;-) Tvoje receptíky jsou určitě moc dobré a tak malinko ochutnám. :D Pěknou neděli.

8 Ježurka Ježurka | Web | 17. ledna 2016 v 14:30 | Reagovat

Zrovna zítra budeme mít sekanou, kterou nejraději dělám jen z vepřového. Vůbec mi mleté nevadí, ale ne všude ho kupuji. Holandský řízek znám, ale musaku jsem ještě nedělala, ani nejedla. Tak jsem si recept opsala. Díky. :-)

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 17. ledna 2016 v 15:34 | Reagovat

[7]: Moje mamka (86let) by kupované mleté do pusy nevzala. Také si ho dělá sama :-)

[8]: Doufám, že vám bude chutnat, přeju hezkou neděli :-)

10 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 17. ledna 2016 v 16:10 | Reagovat

Evi,musaku jsem ještě nedělala nikdy,ba ani nejedla.Ale jinak mleté maso používám,buď si ho namelu doma a nebo si nechám namlet v masně,ale taky si masnu vybírám.Dělám z mletého masa i gulášovou polévku,jednou jsem to zkusila,osvědčilo se a většinou k tomu máme vdolky a to se pak všichni sejdeme a nacpeme bříška ;-)  :-D  :-D  :-D Přeji pěknou neděli :-) Alena

11 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 17. ledna 2016 v 18:37 | Reagovat

[10]: Alenko s tou gulášovou polévkou to je dobrý tip, určitě to vyzkouším, děkuju :-)

12 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 17. ledna 2016 v 18:39 | Reagovat

[11]:Evi,už jsem z mletým masem zkoušela i rajskou polévku,já ji mám moc ráda a ani rodina neprotestovala :-)

13 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 17. ledna 2016 v 18:40 | Reagovat

[12]: Šikula, ještě jednou díky za tipy :-)  :-)

14 Sugr Sugr | E-mail | Web | 18. ledna 2016 v 18:24 | Reagovat

Zajímavé vařeníčko, děkuji za tip! ;-)

15 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. ledna 2016 v 19:52 | Reagovat

[14]: Vyzkoušej, fakt to není špatné :-D  :-D

16 Latryna Latryna | 25. srpna 2016 v 18:03 | Reagovat

Mleté mäso veruže konzumujeme dosť často. Urobím si masu ako na fašírky/karbenátky, pridám viac strúhanky, rozdelím to na polovicu a jednu polku dám do pekáčka, na ňu položím fajnú domácu klobásu a natlačím navrch druhú polovicu mäsovej masy. Posypem ešte troškou strúhanky a šup s tým do rúry. Mám takto vlastne domácu sekanú. So zemiakmi/bramborami či nejakým prívarkom je to mňamka. ;-)  :-)

17 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 10. července 2017 v 16:15 | Reagovat

[16]: Skoro po roce, ale přece. Takovou baštu s dobrou klobáskou bych si dala hned 😀

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama